Zorgverzekeringen 2024… wat verandert er?

Afgelopen Prinsjesdag zijn de nieuwe wettelijke veranderingen in de basisverzekering bekend gemaakt door het kabinet. Deze veranderingen zijn voor alle zorgverzekeraars gelijk. De belangrijke veranderingen voor jou op een rijtje:

  • De nominale zorgpremie zal naar verwachting stijgen naar  € 1792 per jaar. Er wordt uitgegaan van een stijging van ongeveer € 12 per maand voor de basisverzekering.
  • Voor 2024 is de zorgtoeslag weer op de standaard manier vastgesteld. De maximale zorgtoeslag voor eenpersoonshuishoudens wordt dan op jaarbasis €1523. De maximale zorgtoeslag voor meerpersoonshuishoudens gaat op jaarbasis naar €2913.
  • Het eigen risico zal tot 2026 bevroren blijven. Dat betekent dat het verplichte eigen risico in 2024 €385 is. Net als in eerdere jaren.

Dit verandert er in de basisverzekering

Fysio- en oefentherapie in het kader van valpreventie
Op dit moment zijn er beperkingen in de vergoeding van fysio- en oefentherapie. Vanaf 2024 verandert dit voor ouderen die een hoog valrisico én onderliggende klachten hebben. Zij krijgen een vergoeding voor een beweegprogramma met begeleiding van de fysiotherapeut.

Flexibelere inzet kraamzorg
Vanaf 2024 kunnen gezinnen tot 6 weken na de bevalling kraamzorg krijgen. Nu ligt de grens nog op de tiende dag na de bevalling.

Paramedische herstelzorg na corona
Deze regeling wordt verlengd. Al sinds 18 juli 2020 is paramedische herstelzorg voor covid onder voorwaarden toegelaten tot het basispakket. Het gaat daarbij om fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, logopedie en diëtetiek. De vergoeding voor deze zorg wordt verlengd tot 1 januari 2025.

Premie bekendmaking

Uiteindelijk bepaalt elke zorgverzekeraar zelf de hoogte van de definitieve premie. Uiterlijk 12 november moeten zorgverzekeraars hun premies voor de zorgverzekering bekendmaken.

Bron: Consumentenbond

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?

Werk+Zorg ontzorgt werkgevers met arbeidsmigranten

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
  • Verzekerd van goede zorg
  • Dagelijks aan- en afmelden
  • Geen verplicht eigen risico