3 tips om een goede werkgever te zijn

Werk je met een steigerbouwer uit Bulgarije, een horecamedewerker uit Italië of een schoonmaker uit Polen? Veel ondernemers zetten door het nijpende personeelstekort in Nederland arbeidskrachten in uit het buitenland. Maar wat komt er allemaal kijken bij het werken met buitenlandse werknemers?

Tip 1. Regel een taalcursus

Een van de eerste dingen waar de meeste werkgevers tegen aanlopen is de taal. Gelukkig kennen steeds meer Europeanen de basisbeginselen van het Engels. Maar je kunt je werknemers ook helpen met een taalcursus, zoals bijvoorbeeld Pools-Nederlands, waardoor ze makkelijker kunnen communiceren met jou en de andere collega’s. Door ze mogelijkheid te bieden om een opleiding te doen motiveer je de werknemer en zul je er naar alle waarschijnlijkheid een boel loyaliteit voor terug krijgen.

Naast de taalcursussen zijn er ook speciale cursussen waarmee je teamleiders helpt bij het instructie geven aan hun medewerkers. Met het opleidingsaanbod van Werk+Zorg krijg je maatwerk. Samen met jou kijken we naar de wensen en behoeften binnen jouw bedrijf. De opleidingen variëren van BHV Engels tot Leidinggeven op de werkvloer. De trainingen worden toegespitst op het vakjargon bij jou op het bedrijf en de inhoud van de training wordt op jouw wensen afgestemd. Met de juiste trainingen groeit je bedrijf en de vakbekwame kennis van je werknemers.

Tip 2. Huisvesting

Behandel een ieder zoals je zelf behandeld zou willen worden. Dat betekend dus dat ook buiten het werk de zaken goed geregeld moeten zijn voor jouw medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan goede huisvesting. Vraag ernaar bij je werknemers; een luisterend oor van is voor de meeste mensen al heel fijn. Geven zij aan dat zaken beter kunnen, help hen dan bijvoorbeeld met informatie over hun rechten en plichten en hoe zij kunnen onderhandelen met de verhuurder. Verwijs ze bijvoorbeeld naar de Stichting Normering Flexwonen (SNF), die de norm voor huisvesting van arbeidsmigranten controleert. Ook houdt de stichting een register bij van organisaties die aan deze strikte norm voldoen.

Tip 3. Regel het samen

In het kader van goed werkgeverschap is het ook belangrijk dat je je werkgevers helpt bij hun tijdelijke verzekeringen. Een Nederlandse zorgverzekering is bijvoorbeeld verplicht. Regel het daarom samen. Als werkgever kun je je werknemers ondersteunen met goede informatie en hen aan te melden bij een zorgverzekeraar.

Via het collectief van Werk+Zorg kun je een zorgverzekering afsluiten voor je werknemers met een voordelig dagtarief bij HollandZorg of Zilveren Kruis. Je kunt ze snel en eenvoudig aan en afmelden via een online portal. De buitenlandse medewerkers zijn dan niet alleen op het werk verzekerd, maar ook privé. 

Meer over de collectieve zorgverzekeringen van Werk+Zorg

Vragen over goed werkgeverschap?

Heb je nog vragen over goed werkgeverschap? Wij helpen je graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?

Werk+Zorg ontzorgt werkgevers met arbeidsmigranten

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
  • Verzekerd van goede zorg
  • Dagelijks aan- en afmelden
  • Geen verplicht eigen risico