Betalen via bankrekening van buitenlandse medewerkers

Door de invoering van de Wet Aanpak Schijnconstructies is het verplicht om minimaal het wettelijk minimumloon (WML) op basis van 38 uur per week giraal uit te betalen aan al jouw werknemers. Daarom hebben jouw buitenlandse medewerkers een bankrekening nodig.

Gebruik gewoon het IBAN nummer
Je mag het loon van de arbeidsmigranten overmaken naar een buitenlandse betaalrekening. Met de komst van de Euro en IBAN rekeningnummers is het betalingsverkeer binnen Europa een stuk eenvoudiger geworden. Door het gebruik van internetbankieren is het tevens mogelijk om wereldwijd banksaldo’s en betalingen te raadplegen en een girale overboeking te doen. Voor iedere Europese arbeidsmigrant is het mogelijk een bankrekening vanuit het thuisland te gebruiken voor loonbetalingen en uitbetaling van toeslagen, zoals de zorgtoeslag.

Het IBAN nummer is altijd als volgt opgebouwd:

IBAN infographic

Nederlandse bankrekening voor arbeidsmigranten lastiger
Mede door bovengenoemde ontwikkelingen is het niet eenvoudig om als tijdelijke arbeidsmigrant een nieuwe bankrekening te openen in Nederland. De Nederlandse banken openen alleen rekeningen voor klanten van wie de binding met Nederland is vastgesteld. Indien de klant geen Nederlands identiteitsbewijs heeft controleert de bank of de klant wel in Nederland woont.

Geldige bewijsstukken voor adresverificatie zijn:

  • Uittreksel uit het bevolkingsregister (BRP voorheen GBA)
  • Correspondentie afkomstig van overheidsinstantie geadresseerd aan de klant zoals van de Belastingdienst, Gemeente of ambtelijke uitkeringsinstanties (UWV, DUO, SVB)

Zonder één van deze stukken is het niet mogelijk om een Nederlands bankrekeningnummer te openen voor de arbeidsmigrant. Een van de weinige banken die wel bankrekeningen opent voor arbeidsmigranten is de ING bank, die zelfs een Poolse handleiding beschikbaar heeft.

Een Eurorekening kan voordelig zijn

Arbeidsmigranten kunnen ook een Nederlandse bankrekening openen. In de praktijk blijkt echter dat niet alle banken zonder meer een rekening willen openen voor een arbeidsmigrant. Daarom hebben we de alternatieven onderzocht. Het is van belang dat de werknemer een bankrekeningnummer op zijn of haar eigen naam heeft staan en dus geen gebruik maakt van een bankrekeningnummer van een vriend of familielid.

Een bankrekening die de werknemer in zijn thuisland geopend heeft mag wel. Hierin wordt een onderscheid gemaakt tussen een standaard bankrekeningnummer en een Euro-rekening. Bij een standaard bankrekeningnummer worden transactiekosten (valutakosten van Euro naar bijv. Poolse Zloty) in rekening gebracht bij de rekeninghouder. Bij een Euro-rekening worden geen transactiekosten in rekening gebracht, omdat hierbij het geld in Euro’s overgemaakt wordt. De werknemer kan in zijn thuisland het geld opnemen in Euro’s en tegen een gunstige koers wisselen in bijv. Poolse Zloty’s.

Voor meer informatie over het openen van een bankrekening in Polen verwijst u uw werknemer naar de website van de PKO Bank. Dit is één van de grootste Poolse banken.

Zorg voor een persoonlijk bankrekeningnummer

Ons advies is om ervoor te zorgen dat uw werknemers, voordat ze naar Nederland afreizen, over een persoonlijk bankrekeningnummer beschikken. Dit kan dus een bestaande buitenlandse bankrekeningnummer zijn of bijvoorbeeld een Poolse Euro-rekening. Hierdoor heeft u geen rompslomp met het openen van een nieuw Nederlands bankrekeningnummer en kunt u volgens de WAS  eenvoudig de loonbetalingen uitvoeren.

Vragen over het betalen van arbeidsmigranten?

Heb je nog vragen? Wij helpen je graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?

Werk+Zorg ontzorgt werkgevers met arbeidsmigranten

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
  • Verzekerd van goede zorg
  • Dagelijks aan- en afmelden
  • Geen verplicht eigen risico