Nederlandse zorgverzekering verplicht voor internationale werknemers

Heb jij arbeidsmigranten in dienst? Dan hebben zij een Nederlandse zorgverzekering nodig. Ook als zij al een ziektekostenverzekering in hun eigen land hebben. Check dit dus altijd vóór ze aan de slag gaan in jouw bedrijf.

Als er onverhoopt iets gebeurt op de werkvloer, is het belangrijk dat je werknemer terecht kan bij een Nederlandse zorginstelling. Daarom verplicht de overheid dat alle buitenlandse werknemers in elk geval voor het basispakket verzekerd moeten zijn bij een Nederlandse zorgverzekeraar. 

Neem op tijd actie

Binnen vier maanden nadat je werknemer begonnen is moet hij of zij zich aanmelden bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Anders is er kans dat je werknemer een forse boete moet betalen aan het CAK (Centraal Administratie Kantoor). De werknemer betaalt premie zodra de zorgverzekering is afgesloten. Meld je de medewerker binnen vier maanden aan, dan wordt de premie met terugwerkende kracht over de afgelopen periode berekend. Zorg die binnen die vier maanden van de aanmelding is verstrekt is verzekerd.

Voorkom een boete

Is jouw werknemer dus niet binnen vier maanden verzekerd dan kan er een boete volgen van € 426,24 (vastgesteld voor 2021). Is hij of zij na drie maanden nog steeds niet verzekerd, dan volgt een tweede boete. Wordt er vervolgens nog geen zorgverzekering afgesloten, dan kan zelf loonbeslag volgen. Het CAK regelt dan zelf een verzekering voor de werknemer en houdt 12 maanden 120% premie in op het loon.

Werk nooit met onverzekerde werknemers

In de praktijk gebeurt het regelmatig dat de werkgever opdraait voor de financiële gevolgen van niet-verzekerde werknemers. Ook als jouw internationale werknemers maar tijdelijk in Nederland werken zijn ze namelijk wettelijk verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje; niet alleen op de werkvloer kan er wat gebeuren maar ook in de vrije tijd.

Buitenlandse verzekering niet voldoende

Veel arbeidsmigranten zijn al verzekerd in het thuisland of hebben een Europese reis- of zorgverzekering en weten niet dat dat niet voldoet volgens de Nederlandse wet. Zij zijn dan wettelijk nog steeds verplicht om een Nederlandse verzekering voor zorg te nemen. Ook buitenlandse ZZP’ers die ingehuurd worden in Nederland zijn verplicht een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten, als ze meer dan 75% van hun inkomen uit Nederland genieten. 

Sluit je aan bij het collectief

Sluit je voor je werknemer een zorgverzekering af via het collectief van Werk+Zorg dan krijgen ze een voordelig dagtarief bij HollandZorg of Zilveren Kruis. Het aanmelden gaat snel en eenvoudig via een online portal. Je buitenlandse arbeiders zijn dan niet alleen op het werk verzekerd, maar ook privé. Tevens vraagt Werk+Zorg gratis zorgtoeslag aan, waardoor een Nederlandse zorgverzekering zeer voordelig is.

Vragen over de verplichte zorgverzekering?

Heb je nog vragen over een zorgverzekering voor je werknemers? Wij helpen je graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?

Werk+Zorg ontzorgt werkgevers met arbeidsmigranten

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
  • Verzekerd van goede zorg
  • Dagelijks aan- en afmelden
  • Geen verplicht eigen risico