Wat is een S1 formulier?

Met een S1 formulier kan een buitenlandse werknemer in zijn thuisland verklaren dat hij een Nederlandse zorgverzekering heeft afgesloten. De werknemer kan eventueel de premie die hij in zijn thuisland aan een zorgverzekeringsmaatschappij betaalt, terugvragen. Tevens zorgt deze verklaring er ook voor dat de werknemer in zijn thuisland (bij vakantie) ook goed verzekerd is. Daarmee heeft hij/zij ook recht op vergoeding van de kosten voor geneeskundige zorg volgens het wettelijke verzekeringspakket van dat (thuis)land.

Met dit formulier kan de werknemer in zijn thuisland verklaren dat hij een Nederlandse zorgverzekering heeft afgesloten. Hij of zij kan:

  • Zich gratis aanmelden bij een zorgverzekeraar in het thuisland.
  • Premie terugvragen als hij of zij een zorgverzekering in het thuisland heeft.
  • Gezinsleden meeverzekeren bij een zorgverzekering in het thuisland.

Regel het via het Digitaal Loket

Voor werknemers die verzekerd zijn via HollandZorg kun je eenvoudig het S1 formulier downloaden in het Digitaal Loket. Hiervoor ga je naar ‘Bekijken werknemersgegevens’.

Voor de werknemers die verzekerd zijn via Zilveren Kruis vraag je een S1 verklaring aan in het Digitaal Loket. Hiervoor ga je naar ‘Aanvragen S1’.Voor overige nationaliteiten wordt de S1 verklaring naar het postadres van de werkgever verstuurd. De werknemer verstuurt de verklaring dan naar de desbetreffende verzekeraar in het thuisland.

Als de Nederlandse zorgverzekering afgemeld wordt, stuurt de zorgverzekeraar automatisch een E108 (afmelding) naar de verzekeraar in het thuisland en stoppen de rechten (voordelen) van het S1 formulier. Als de werknemer een S1 formulier wil hebben op het moment dat de verzekering al beëindigd is (om bijvoorbeeld dubbel betaalde premie terug te vragen), dient in plaats van een S1/E108 een E104 formulier aangevraagd te worden.

Verklaring van verzekering

Een verklaring van verzekering van Zilveren Kruis kun je op aanvraag (via info@werkpluszorg.nl) ontvangen. Van HollandZorg is de polis en de uitschrijfbrief (na afmelding) beschikbaar in het digitaal loket.

Vragen over het S1 formulier?

Heb je nog vragen over het S1 formulier? Wij helpen je graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?

Werk+Zorg ontzorgt werkgevers met arbeidsmigranten

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
  • Verzekerd van goede zorg
  • Dagelijks aan- en afmelden
  • Geen verplicht eigen risico