Wist je dat een Nederlandse zorgverzekering verplicht is voor arbeidsmigranten?

Veel ondernemers en HR-professionals zijn zich niet bewust van de verplichting van een Nederlandse zorgverzekering, maar hebben wel (veel) arbeidsmigranten in dienst. Een arbeidsmigrant, die niet aan deze wettelijke verplichting voldoet, loopt zelfs de kans op een boete van het CAK. En wie betaalt de rekening als jouw werknemer onverzekerd in het ziekenhuis belandt?

Wat als morgen iemand van jouw buitenlands personeel van de steiger valt of zich op een andere manier ernstig verwond? Waar kan deze werknemer terecht voor zorg en wie betaalt de zorgkosten? Vaak wordt gedacht dat een zorgverzekering in het thuisland of een Europese zorgverzekering wel voldoende zijn. Maar daarmee voldoe je niet aan de wettelijke verplichting! Het is namelijk van belang dat je werknemer terecht kan bij een Nederlandse zorginstelling, mocht dat nodig zijn. De overheid verplicht daarom alle internationale werknemers zich te verzekeren voor minimaal het basispakket  bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Dat geldt ook voor buitenlandse ZZP’ers die ingehuurd worden in Nederland. Zij zijn verplicht een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten, als ze meer dan 75% van hun inkomen uit Nederland genieten.

Binnen 4 maanden

Nadat je werknemer begonnen is moet hij of zij zich binnen vier maanden aanmelden bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Anders is er kans dat je werknemer een forse boete moet betalen aan het CAK (Centraal Administratie Kantoor). De startdatum van de zorgverzekering is de eerste dag in loondienst. Is jouw werknemer niet binnen vier maanden verzekerd dan kan er een boete volgen van € 426,24 (vastgesteld voor 2021).

Voordelig zorgcollectief

Werk+Zorg hanteert een dagpremie. Werknemers kunnen per dag aan- en afgemeld worden. Dus ook als een arbeidsmigrant tijdelijk aan het werk is in Nederland, kan deze Nederlandse zorgverzekering afsluiten.


Verzekeraar Dag premie 2022 Verplicht eigen risico            Vrijwillig eigen risico
HollandZorg € 3,95 €0,- €0,-
Zilveren Kruis € 3,91 €0,- €0,-

Eenvoudig geregeld en geen eigen risico

Via ons platform kun jij je internationale werknemers eenvoudig, digitaal en voordelig verzekeren voor de verplichte Nederlandse basiszorgverzekering. Sluit je voor je werknemer een zorgverzekering af via ons collectief dan betalen ze een voordelig dagtarief bij HollandZorg of Zilveren Kruis. De basisverzekeringen van Zilveren Kruis en HollandZorg kennen een aantal aanvullende voorwaarden. Op dit collectief is geen eigen risico van toepassing, spoedeisende tandhulp is tot maximaal €200,- per jaar gratis meeverzekerd en bij overlijden is de repatriëring naar het thuisland standaard gedekt. Daarnaast bieden wij nog een ander groot voordeel: je werknemers betalen geen eigen risico.

Ook de zorgtoeslag regelen wij

Met de lage dagpremie van deze collectieve verzekeringen sparen jouw medewerkers tientallen euro’s uit. Jouw arbeidsmigrant is al verzekerd vanaf €117,30 per maand. Aanvullend heeft jouw werknemer recht op maximaal €110,- zorgtoeslag per maand. Hierdoor worden de premiekosten grotendeels gecompenseerd. De zorgtoeslag vragen wij trouwens kosteloos aan voor jouw werknemers.

 

Voordelen zorgverzekering

Het aanmelden gaat snel en eenvoudig via een online portal. Je werknemers zijn dan niet alleen op het werk verzekerd, maar ook privé. Wij vragen gratis zorgtoeslag aan, waardoor een Nederlandse zorgverzekering zeer voordelig is. En werkt jouw arbeidsmigrant maar tijdelijk of verschillende periodes in het jaar? Geen probleem, want je kunt je werknemer meerdere keren per jaar aan- en afmelden voor de basiszorg. De zorgpremie mag ingehouden worden op het loon, dus je hebt als werkgever geen gedoe met het incasseren van de premiekosten.

 

Vragen over een collectieve zorgverzekering voor jouw internationale werknemer?

Heb je nog vragen? Wij helpen je graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?

Werk+Zorg ontzorgt werkgevers met arbeidsmigranten

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
  • Verzekerd van goede zorg
  • Dagelijks aan- en afmelden
  • Geen verplicht eigen risico