Tip voor arbeidsmigranten: schrijf je in bij de gemeente

Veel arbeidsmigranten uit bijvoorbeeld Roemenië, Polen en Oekraïne kennen de regels in Nederland niet. Ze weten bijvoorbeeld niet dat een Nederlandse zorgverzekering verplicht is, maar ook niet dat je je moet inschrijven bij de gemeente. Ook al is dat maar tijdelijk.

BSN nodig om loon te krijgen
Als buitenlandse werknemer moet je je namelijk inschrijven omdat je een burger servicenummer (BSN) nodig hebt om in Nederland te kunnen werken en loon te kunnen ontvangen. Als je langer dan vier maanden in Nederland verblijft, of als je dat van plan bent, moet je je daarvoor inschrijven bij de gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP). De inschrijving doe je op het gemeentehuis van jouw woonplaats. Je wordt dan ingeschreven als inwoner van de gemeente waar je woont. We noemen dit ingezetene van Nederland. Dit moet je doen binnen 5 dagen na de eerste dag dat je in Nederland komt of wanneer duidelijk wordt dat je toch langer dan 4 maanden blijft wonen en werken.

Registratieplicht

Verblijf je korter in Nederland dan schrijf je je in bij de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Je kunt dit in Nederland doen bij 19 loketten van de Nederlandse overheid in de gemeenten: Alkmaar, Almelo, Amsterdam, Breda, Den Haag, Doetinchem, Eindhoven, Groningen, Goes, Heerlen, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Terneuzen, Utrecht, Venlo, Westland en Zwolle. Bij je inschrijving moet je een geldig identiteitsbewijs meenemen. Dit is een paspoort of EU-identiteitskaart.

Arbeidsmigranten zijn vaak niet of slecht geïnformeerd over hun registratieplicht, omdat ze de taal niet of niet goed genoeg spreken en vaak in een groep uit hun eigen land leven geïsoleerd van de rest van de samenleving. En als ze er al van gehoord hebben, kennen ze vaak het belang van registratie vaak niet. Of ze denk dat het niet kan omdat ze op een vakantiepark verblijven. Maar ook dan kun je je wel laten registreren.

Ga samen
Het is ook mogelijk om als werkgever met een groep buitenlandse werknemers tegelijk naar het kantoor te gaan. Het maken van een afspraak is dan verplicht. Het is gewenst om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij een inschrijfvoorziening zodat je snel in het bezit bent van het BSN nummer van jouw werknemers. Wanneer je de arbeidsmigranten bijvoorbeeld inzet als piekarbeider moet je hen namelijk binnen vijf werkdagen na de start van het dienstverband hebben aangemeld. Aanmelden kan alleen met een BSN. Gebeurd de aanmelding niet binnen vijf werkdagen dan vervalt het recht op de Colland premievrijstellingen.

Daarnaast is het belangrijk om je te laten registreren zodat de gemeente op de hoogte is en de arbeidsmigranten kan steunen en wegwijs kan maken in de voorzieningen van de stad of het dorp. Ook kun je dan aanspraak maken op bijvoorbeeld huurbescherming of kun je iets doen als de omstandigheden waarin je woont niet voldoen.

Informatie in diverse talen

Om buitenlandse werknemers te helpen heeft de gemeente de informatie en formulieren vaak beschikbaar in verschillende talen zoals Engels, Pools, Roemeens, Spaans en Bulgaars.

Lees meer op de website van de overheid: workinnl.nl/themas/inschrijving+nl/

Vragen over de inschrijving bij de gemeente?

Heb je nog vragen over de inschrijving bij de gemeente? Wij helpen je graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?

Werk+Zorg ontzorgt werkgevers met arbeidsmigranten

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
  • Verzekerd van goede zorg
  • Dagelijks aan- en afmelden
  • Geen verplicht eigen risico