Betaalrekeningen voor Oekraïense vluchtelingen

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen na aankomst in Nederland bij banken en andere betaaldienstverleners voortaan snel een betaalrekening openen. De Nederlandse aanbieders van betaalrekeningen staan klaar om grote aantallen vluchtelingen op te vangen. Met een betaalrekening kunnen zij onder meer leefgeld of loon ontvangen en dagelijkse boodschappen betalen. Bij iedere betaalrekening zit een IBAN, een betaalpas en de mogelijkheid om via internetbankieren of met een mobiele app te betalen en bankieren.

Vluchtelingen kunnen een betaalrekening aanvragen bij nagenoeg alle consumentenbanken en enkele andere betaaldienstverleners in de EU. Aanvragers bij een Nederlandse aanbieder krijgen een betaalrekening met een Nederlands IBAN. Overboekingen van en naar het buitenland zijn ook mogelijk. Daardoor hoeft een Oekraïner in de EU niet met een Oekraïense betaalkaart te betalen of geld op te nemen, wat meestal extra kosten met zich meebrengt. Afhankelijk van de aanbieder kunnen er aanvullende diensten worden aangeboden. De vluchteling mag de betaalrekening gebruiken zolang hij of zij rechtmatig in Nederland verblijft.

Om de aanvraag van een betaalrekening zo eenvoudig en soepel mogelijk te laten verlopen, gelden deze aanwijzingen:

  • De aanvrager moet meerderjarig zijn (18 jaar of ouder).
  • Alle banken vragen om een BSN. Bij een enkele online aanbieder kunnen Oekraïners terecht zonder BSN, of kunnen zij hun BSN binnen 3 maanden alsnog doorgeven.
  • Sommige banken vragen Oekraïners langs te komen bij het dichtstbijzijnde bankkantoor, bij andere aanbieders gaat de aanvraag volledig online of via een mobiele app.
  • Hoewel er steeds meer informatie beschikbaar is in het Oekraïens, is de meeste informatie nog in het Nederlands of in het Engels.
  • Een betaaldienstverlener moet de nieuwe rekeninghouder per post kunnen bereiken omdat een pinpas en inlogapparaatje niet direct na aanvraag kunnen worden meegegeven; daar gaan enkele dagen overheen. Het is daarom belangrijk dat de aanbieder weet waar de aanvrager verblijft. Als de aanvrager een andere verblijfplaats krijgt, moet hij of zij dat doorgegeven aan de betaaldienstverlener.

Aanbieders van betaalrekeningen vragen vluchtelingen uit Oekraïne veelal om deze persoonsgegevens en documenten:

  • Een BSN (burgerservicenummer)
  • Voornamen en achternaam
  • Geboortedatum, geboorteplaats, geboorteland en geslacht
  • Nationaliteit
  • (Verblijfs)adres, telefoonnummer en e-mailadres
  • Geldig identiteitsbewijs met ID-nummer, handtekening, foto van gezicht, biometrische gegevens, uitgiftedatum en uitgifteplaats

De aanvrager heeft een smartphone of toegang tot een computer nodig om gebruik te maken van mobiel bankieren of internetbankieren.

Voorlopig worden betaalrekeningen alleen verstrekt aan meerderjarige vluchtelingen en volwassen instromers die bij het uitbreken van de oorlog rechtmatig in Oekraïne verbleven. In tweede instantie wordt gekeken hoe overige groepen, zoals minderjarigen of personen met een noodidentiteitsdocument, kunnen worden geholpen.

Prepaid betaalpas van gemeente

Vluchtelingen die nog geen betaalrekening kunnen openen, bijvoorbeeld omdat ze nog geen geldig identiteitsbewijs hebben, komen in aanmerking voor een tijdelijke prepaid betaalpas van de gemeente waar ze verblijven. De gemeente kan via zo’n prepaid betaalpas leefgeld ter beschikking stellen. Daarmee kan een pashouder in Nederland bijvoorbeeld dagelijkse boodschappen afrekenen en andere betalingen verrichten.

Bron: Betaalvereniging

>> Meer informatie over Oekraïense vluchtelingen <<

Wilt u op de hoogte blijven van alles rondom Oekraïense vluchtelingen in Nederland?
Bekijk onze informatiepagina. 

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd als eerste op de hoogte.

» Recente nieuwsbrief lezen?

Werk+Zorg ontzorgt werkgevers met arbeidsmigranten

Vragen? Bel onze helpdesk:

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.00 uur
  • Verzekerd van goede zorg
  • Dagelijks aan- en afmelden
  • Geen verplicht eigen risico